skip to Main Content

DİİB- Dahilde İşleme Rejimi (DİR) Nedir?
Dahilde İşleme Rejimi, ihracat yapan firmalar tarafından ihraç ürünleri üretmek için gerekli olan ve ithal edilen, bu yüzden de ithali gümrük vergisine tabi hammadde ya da girdilere gümrük muafiyeti getiren bir ihracatı teşvik sistemidir. Dahilde İşleme Rejimi, yurt içinde dünya fiyatlarından temin edilemeyen, hiç temin edilemeyen ya da üretimi yetersiz olan, yeterli kalitede bulunmayan malzemelerin gümrük muafiyetli olarak yurt dışından getirilmesine olanak sağlayarak girdi maliyetlerini azaltmak suretiyle ihracatı artırmak, ihraç ürünlerine uluslararası piyasalarda rekabet gücü kazandırmak, ihraç pazarlarını geliştirmek ve ihraç ürünlerini çeşitlendirmek amacıyla oluşturulmuştur.

Dahilde İşleme Rejiminin avantajları;           

  • İthalatta gümrük vergisi, KDV, ÖTV ile diğer vergi ve fonlardan muafiyet,
  • Vergi, resim ve harç istisnası, KKDF istisnası,
  • Ticaret politikası önlemlerine tabi olmama,
  • KDV’de Tecil-Terkin sistemi çerçevesinde yurt içi alım gerçekleştirilebilmesi,
  • İhracat dışında yurt içi satış ve teslimlerin de gerçekleştirilebilmesi,
  • İthalatta alınması gereken vergilere ilişkin teminat indirimi olarak sayılabilir.

İhracat yapmayı düşünen işletmeler, ihraç edilmesi planlanan malların üretiminde kullanılacak olan hammadde, yardımcı madde, yarı mamul, mamul, ara malı ve ambalaj malzemelerinin başta değişik vergisel yüklerden muaf olmak üzere ve devlete ihracat taahhüdünde bulunmak şartıyla, çeşitli kolaylıklar ve teşviklerden yararlanabilirler. Teşviklerden yararlanabilmek için Dahilde İşleme İzni ya da Dahilde İşleme İzin Belgesi alınması zorunludur.

Basit işlemler için alınabilecek Dahilde İşleme İzni için başvurular gümrük idaresine; kapsamlı işlemler için alınabilecek Dahilde İşleme İzin Belgesi için başvurular ise Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğüne elektronik ortamda yapılır.

Dahilde İşleme İzin Belgesi, 2006/12 sayılı Dahilde işleme Rejimi Tebliğine istinaden düzenlenen bir belgedir. Dahilde İşleme İzin Belgelerinin taahhüt kapatma işlemleri Bakanlıkça (İhracat Genel Müdürlüğü) belirlenen ilgili bölge müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir.

Dahilde İşleme İzin Belgesi ile ilgili verilecek hizmetler;

  • Dahilde İşleme İzin Belgesi başvuru dosyasının hazırlanması
    Dahilde İşleme İzin Belgesi projesinin hazırlanmasında her türlü mevzuatsal bilgi ve desteğin verilmesi (Projenin mevzuata uygun hazırlanması, gereken diğer belgeler hakkında iş sahibi firmaya bilgi verilmesi, Dahilde İşleme İzin Belgesi İzni İthal ve İhraç listelerinin hazırlanmasını kapsamaktadır.)
  • Başvuru için gerekli belgelerin temininde organizasyon bazında destek olunması (Universal Danışmanlık tarafından hazırlanan Dahilde İşleme İzin Belgesi başvuru dosyasına konu olan bilgi ve belgelerin gerektiği takdirde temininde destek olunması)
  • Dahilde İşleme İzin Belgesi başvurusunun İhracat Genel Müdürlüğü’ne gerçekleştirilmesi       
  • Başvuruyu takip edip oluşabilecek problemlerde Genel Müdürlük Uzmanı ile mutabakat sağlanması
  • İhracat Genel Müdürlüğü’nden temin edilen Dahilde İşleme İzin Belgesi’nin firmaya tesliminin sağlanması
  • Belge sahibi firmanın talebi doğrultusunda İhracat Genel Müdürlüğü’ne bağlı Bölge Müdürlüğü’nde revize işlemleri gerçekleştirmesi
  • Belge kapsamında gerçekleştirilen ithalat/yurtiçi alım ve ihracat işlemleri ile ilgili olarak düzenli raporlama yapılması
  • Dahilde İşleme İzin Belgesi süre sonunda; Firmanın Belge kapsamı işlemlerin devam ettiği bilgisinin beyanı doğrultusunda normal sürenin yarısı kadar ek süre alınması. (Dahilde İşleme İzin Belgesi normal geçerlilik süresinin sonunda, İş Sahibi firmanın işlemlerini tamamlamadığı ek süre alınmasını istediğini beyan etmesi halinde Universal Danışmanlık tarafından alınacak ek süreyi ifade etmektedir.)
  • Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamı işlemlerin tamamlandığının firma tarafından beyanı doğrultusunda Dahilde İşleme İzin Belgesi, ihracat taahhüt kapatma dosyasının hazırlanması, başvurunun gerçekleştirilmesi ve takibi sağlanmaktadır.
Back To Top
Ara